Δρ. Κωνσταντίνος Φούσκας

Καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Καινοτομίας & Υπεύθυνος της Μονάδας Μεταφοράς Καινοτομίας και Τεχνολογίας - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 

Ο Κωνσταντίνος Φούσκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Καινοτομίας και επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ασχολείται με την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης μέσω επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία ως νεοφυής επιχειρηματίας σε ψηφιακές επιχειρήσεις και  έχει επενδύσει ή υποστηρίξει περισσότερες από 200 νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντας καθοδήγηση, και συμβουλευτική για να τις βοηθήσει να επιτύχουν.

 

Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε περισσότερα από 60 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κριτές, εξετάζοντας τις τελευταίες τάσεις και βέλτιστες πρακτικές στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική καινοτομία. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 ερευνητικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και έχει διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών διαγωνισμών επιχειρηματικότητας, με σημαντική εμπειρία στον εντοπισμό υποσχόμενων ιδεών και τη μετατροπή τους σε επιτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες. Μέσω της ηγεσίας και της καθοδήγησης, προωθεί τον τομέα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και της τεχνολογικής καινοτομίας, ξεκλειδώνοντας το δυναμικό της επόμενης γενιάς ψηφιακών ηγετών.

Αβράμης Δεσπότης

  • Λειτουργός Φορέα ΔΙΠΑΕ, Ειδικότητα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας - Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας 
 

Ο Αβράμης Δεσπότης είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Southern Illinois University και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 2003 έως το 2011 εργάστηκε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει διατελέσει σύμβουλος και συγγραφέας βιβλίων του μαθήματος, ενώ από το 2019 εργάζεται ως λειτουργός στον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης.

 

Από το 2013 ασχολείται με την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση και τις μαθητικές επιχειρήσεις. Το 2013 κέρδισε τον Παγκύπριο Διαγωνισμό "Μαθητική Επιχείρηση" του Junior Achievement και εκπροσώπησε την Κύπρο μαζί με την ομάδα του στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στην Εσθονία. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα STEM ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Έχει συγγράψει συνολικά 5 βιβλία ρομποτικής και STEAM, ενώ από το 2024 συντονίζει το «Ολύμπιον Δημοτικό», το πρώτο δημοτικό σχολείο STEAM στην Κύπρο. Το σχολικό έτος 2021-2022 συντόνισε επίσης το πιλοτικό Ολοήμερο Σχολείο Διαθεματικής-Διεπιστημονικής Μάθησης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, με κατευθύνσεις «STEAM» και «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός», όπου πραγματοποίησε μια διαθεματική εργασία 12 εβδομάδων με επιτυχία.

Κωνσταντίνος Λοϊζου

Διευθύνων Σύμβουλος Embio Diagnostics

Λουΐζα Σοφοκλέους

Συν-ιδρύτρια Mighty Kitchen
 

Η Λουίζα Σοφοκλέους σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Βιοϊατρική Μηχανική από το Imperial College London. Απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο από το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ παράλληλα έλαβε μέρος σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Uclan Cyprus και το 2019 συνιδρύει την The Mighty Kitchen σαν υπεύθυνη τεχνολογίας. Το 2023 η The Mighty Kitchen κατέκτησε πολλαπλά βραβεία ποιότητας σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο και τιμήθηκε με το βραβείο καινοτομίας στον τομέα της μεταποίησης από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου. Σε προσωπικό επίπεδο συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα και δράσεις προώθησης της επιστήμης, της καινοτομίας και της γυναικείας επιχειρηματικότητας καθώς και της ενασχόλησης των κοριτσιών με STEM. 

Μαρία Λαβίνθη Howard

Ιδρύτρια - MGD Heroes Made Ltd
 

Η Μαρία Λαβίθη Χάουαρντ (Howard) είναι η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Heroes Made, μιας πλατφόρμας που απλοποιεί την Κοινωνική και Συναισθηματική Μάθηση, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς μια μέθοδο χωρίς προετοιμασία για να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν αυτοδιαχείριση, αυτογνωσία, κοινωνική επίγνωση, υπεύθυνη λήψη αποφάσεων και δεξιότητες σχέσεων. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργάστηκε στον εταιρικό τομέα σε διάφορους κλάδους όπως η φιλοξενία και ο ιατρικός τομέας. Είναι μέντορας για ανερχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, αγαπά να συμβάλλει στο οικοσύστημα και απολαμβάνει να βοηθά τους ανθρώπους να "απομυθοποιούν" την επιχειρηματικότητα. Ο επαγγελματικός της στόχος είναι να τοποθετήσει την πλατφόρμα Heroes Made σε σχολεία παγκοσμίως και να βοηθήσει άλλους φιλόδοξους επιχειρηματίες να φέρουν τις ιδέες τους στη ζωή.

Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Λοϊζίδου

Προϊσταμένη Τομέα Επιμόρφωσης - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου
 

Η Παυλίνα Χατζηθεοδούλου - Λοϊζίδου είναι Προϊσταμένη του Τομέα Επιμόρφωσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Παιδαγωγικά και μεταπτυχιακών τίτλων (ΜΑ in Education and Society, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στα Παιδαγωγικά). Έχει εργαστεί σε μεταδιδακτορικό επίπεδο για την εκπαίδευση των Τσιγγάνων, και δίδαξε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στην τριτοβάθμια  (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,  σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ). Η εργασία και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών μέσω διερευνητικών μεθοδολογιών και στην ένταξη των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο εκπαιδευτικό σύστημα.  

Δρ. Δέσπω Κτωρίδου

  • Διευθύντρια Τμήματος Διοίκησης - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 
 

Η Καθηγήτρια Δέσπω Κτωρίδου είναι Προϊστάμενη του Τμήματος Διοίκησης της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η Καθηγήτρια Κτωρίδου είναι Πιστοποιημένη Μηχανικός του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και μέλος των Ενώσεων IEEE και ACM. Κατά την περίοδο 1993-1999, η κυρία Κτωρίδου εργάστηκε ως Ανώτερη Μηχανικός Υπολογιστών για διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο. Το 1999 εισήλθε στην ακαδημαϊκή κοινότητα ως Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών μέχρι το 2007. Το 2007 προήχθη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και το 2019 προήχθη σε Καθηγήτρια. Η έρευνά της επικεντρώνεται στους τομείς της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Πράξη, στις Παιδαγωγικές Διαχείρισης Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθώς και στις Πρακτικές Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει εργασίες, προεδρεύσει σε συνεδρίες, υπηρετήσει ως κριτής και μέλος της Επιτροπής Προγράμματος σε πολλά διεθνή συνέδρια με κριτές. Έχει συμβάλει σε πολλά κεφάλαια βιβλίων, υπηρετήσει ως προσκεκλημένη επιμελήτρια και κριτής, και δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχει επίσης συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ και τοπικά, και έχει προσκληθεί ως προσκεκλημένη καθηγήτρια από ξένα πανεπιστήμια. Η Καθηγήτρια Κτωρίδου ολοκλήρωσε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της στις Επιστήμες Μηχανικής, στον τομέα των Συστημάτων και Δικτύων Υπολογιστών στο Τμήμα Μηχανικής και Επιστήμης του Ηλεκτροτεχνικού Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν «Συστήματα Ειδικών στην Εκπαίδευση - Σύστημα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης για την Προσχολική Εκπαίδευση: Μέθοδοι, Δυνατότητες και Μέσα».

Δρ. Επαμεινώνδας Επαμεινώνδα

  • Αναπληρωτής  Διευθυντής Τμήματος Διοίκησης - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 
 

Ο Δρ. Επαμεινώνδας Επαμεινώνδα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι επίσης Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος και Συντονιστής του Προγράμματος Πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Προηγουμένως, είχε αναλάβει το ρόλο του Συντονιστή του διδακτορικού προγράμματος στη Σχολή Επιχειρήσεων. Ο Δρ. Επαμεινώνδα είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου απέκτησε πτυχίο MA, ενώ κατέχει επίσης MBA από το Imperial College και διδακτορικό από το Manchester Business School. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2001. Συνολικά, έχει διδάξει πάνω από 150 μαθήματα στα αγγλικά και στα ελληνικά, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα αντικείμενα διδασκαλίας του περιλαμβάνουν τη Συμπεριφορά Οργανισμών, τις Διεθνείς Επιχειρήσεις, τη Στρατηγική και Πολιτική Επιχειρήσεων, τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και τη Διαχείριση Αλλαγών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διαπολιτισμική διοίκηση, τα συγκριτικά επιχειρηματικά συστήματα και τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, και έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε αυτούς τους τομείς. Εκτός από την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, ο Δρ. Επαμεινώνδα διαθέτει επτά χρόνια εμπειρίας εκτός ακαδημαϊκού χώρου και υπηρέτησε για δύο χρόνια στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής για την Αξιολόγηση Κλινικών Δοκιμών Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση.

Δρ. Αντιγόνη Κωμοδίκη

Διευθύνων Σύμβουλος - Junior Achievement Κύπρου
 

Η Δρ. Αντιγόνη Κωμοδίκη είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Junior Achievement Cyprus, μέλος του JA Worldwide - του μεγαλύτερου Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού στον κόσμο που προωθεί την επιχειρηματικότητα, τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό και την προετοιμασία για την αγορά εργασίας σε παιδιά και νέους.

 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση και ανάπτυξη των παιδιών σε φορείς περιβαλλοντικής αλλαγής μέσω προγραμμάτων περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας. 

 

Βραβεύτηκε ως η Γυναίκα της Χρονιάς 2023 στην Καινοτομία στα MF Awards. 

 

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 – Υποψήφια Πόλη. Πρόσφατα έλαβε το βραβείο IVLP Community Impact για το πρόγραμμα «Young Female Leaders» που ενισχύει τις ηγετικές ικανότητες των νέων γυναικών.